fredag 28 april 2017

Fy så dålig jag varit att uppdatera bloggen.......


Inte bra, men det har inte hunnits med riktigt. Massa saker händer hela tiden och det jag syr hamnar i stort sätt på min instagram sida. Och denna vår har ju dessutom varit hel sjukt... Ja sjukt är rätta ordet. Familjen som aldrig är sjuk har tagit igen det på ett par månader. Är det inte halsfluss eller mega hosta så har Elias fått tänder och när det verkar lugna sig ja men då hamnar vi i vattkoppornas klor...Ha ha ha kan man göra någon annat än att skratta??? 
Men vi ser fram emot vår, värme, sol och trädgårdspyssel. Dessutom hoppas jag att jag snart kan berätta lite spännande nyheter när det gäller Made by jinna, men fortfarnade är det massa bitar som måste falla på plats. HÅLL TUMMARNA!


Fast igår kväll tog jag faktiskt paus med att springa mellan barnen och symaskinen för att hjälpa en annan sytok med att göra en TUT på hur man syr dessa stolpfickor som är på dessa jackor. Ha ha har ju blivit en del eftersom alla barnens kusiner fick såna i julklapp.
Så nu kör vi.....


Först stycker jag vliselin på bakstycket där fickan ska vara. Lägger mönstret på och ritar ut rutan för att få den på lika ställe på båda sidorna. Och dessa markeringar kommer inte synnas.


Då ser det ut så här på baksidan. Ser kanske lite konstigt ut på min bild. Men jag stök först på svart vliselin men så hittade jag inte min markringspenna så då tyg jag lite vit tun vliseline på för att markeringen skulle synas. Sedan syr jag en söm mitt i rutan. I en avvikane färg på tråden.Då ser det ut så här på rätsidan. Sedan har jag markerat med nålar var rutan slutar och börjar.Sedan lägger jag fickstolpen som jag strykt vlisenin och viktdubbel ens med sömmen jag sydde och så att den sticker ut lika mycket ut från nålarna uppe och nere. På den andra sidan nålar jag fast en av fickpåsarna. Den bakre..(på mönsterdelen är det ritat en ruta på den som markerar fickstolpen) OBS!! tänk på att den vikta kanten på fickstolpen ska ligga från fickpåsen. Alltså i detta fall ska vikningen ligga åt vänster!!!


Sedan lägger jag även på den yttrefickpåsen på fickstolpen så jag kan sy allt på en gång. Här syns skildnaderna på påsarna oxå.


Sedan vänder jag allt så jackans baksida kommer upp och syr en raksöm ens med markeringarna. De långa sidorna endast. Det är noga att sömmen börjar och går exakt till hörn till hörn. Glöm inte att ta bort nålarna som markaerade var rutan slutade och börjagde. Har knäckt många nålar på det.Då ser det ut så här när man vänder jackan ser rätan uppåt.


Då är det dags att klippa......Tänk på att bara klippa i framdelen. Vik undan alla fickdelar. Klipp ett rakt spår efter den sömmen du sytt. Stanna en bit innan topp/botten strecket. Här skall det klippas som en trekant och då är det viktig att man klipper ända ut till där sömmen slutar. Ta det försöktigt lätt att man klipper för långt..

Vänd igen alla delar till fickan genom hållet. Vik delarna åt sidan och nåla fast trekanten avig mot avigt.


Sedan viker man över fickstolpen och stycker och nålar fast den främre fickpåsen mot jackans framstycke.


Oxh sedan vänder man på jackan och ser en dekorsom ens med fickstolpen. Som går exakt längst med stolpen.


Sedan brukar jag göra så här ser att det inte står med i mönstrets beskrivning. Men om man vänder på jackan och viker det fickpåsen så man bara har trekanden och fickstolpen som sticker upp. så brukar jag sy en raksöm efter en korta linjen som marker var ruran börjar och slutar. Jag tycker det blir lättare att få det snyggt sedan.


Sedan viker man över bakre fickpåse så den ligger räta mot räta med den främre fickpåsen och ser man till att fickpåsen ligger ordentligt fär den ska ligga. Går att dra lite i den så det blir snyggt. Sedan syr man dekorsöm ens med kortsidan ner för den andra långsidna (den som är mot sidsömmen på jackan) och sedan den andra kortsidan.


Där efter är det bara att nåla ihop fickpåsarna och sy. Sömmen som ska ligga mot midjan behöver inte sys. Den syr man i samband med när man syr på mudden.


Nåla fast den ner till och då ser det ut så här. Jag brukar sy en raksöm i kanten för att slippa ha nålar där när jag syr resen av jackan.


Tjoo....då ser det ut så här på framsidan när det är klart. Nu är det bara att sy den andra exakt lika.

Hoppas det kan hjälpa. Stolpfickor är inte så svårt som man tror bara man kommer på tricket. Lycka till nu ska jag fortsätta här hemma. Fast ikväll ska det sys mer. Har ju en bunad som ska vara klar till 17 maj.

Och snälla ni, 
glöm inte att vända ett klädesplagg ut och in på tisdag. 2 maj är det Visa sömmarna-dagen för att sprida kunskap om de som har den obotliga sjukdomen EB. Kortfattat så är det så att de som har denna diagnos har en hud som går sönder av minsta slag och nötning. Därför kan sömmarna på kläder orsaka enorma sår. Och nej det går inte bota eller linda. Det är bara att förebygga som gäller. Så för att hjälpa till att sprida info och kunskap om denna hemska sjukdom så vänd ut och in på ett klädesplagg på tisdag. Lägg upp en bild på dina socialmedier och hashtaga med #visasömmarna. Vill du läsa med om sjukdommen och vår älskade, tuffa, coola Gaston kan du läsa bla om hans mamma och min svägerska historia om honom här på min blogg länk: Iwonas historia. (Vill dock varna för otäcka bilder)

Vi på kommer iallafall "visa sömmarna" gör det du oxå!

/ Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar