tisdag 26 november 2013

Mysiga Länna skola...

Min dotter går i en liten "byskola" där den går under 30 elever i F-3 klass. Länna skola skola är en gammal skola och en av kommunens minsta. Tänk att Tindra går i samma skola som hennes mormor gick i och som hennes gammelmorfar faktiskt var vaktmästare i. Kul va??? Trotts att skolan har varit nedläggningshotad flera gånger så har den klarat sig. Något som vi är väldigt tacksamma för. Och nu pågår ett generationsskifte i Länna och barngrupperna större och större...
På grund av att det är en sån liten skola med få elever så blir det ju så att alla känner alla och vi föräldrar blir väldigt engagerade i vår lilla skola. Vilket är väldigt roligt! Och alla vi fixar fester för barnen. Bla Halloween fest, Skridsko-disco och under vinter spolar vi även is på skolgården  så barnen kan åka skridskor. Förra veckan gjordes det ett inslag på Radio Uppland om föräldrar föreningen i Länna. Där min dotter och hennes klasskompis Alfred blev intervjuades av Ulla de Verdier på SR Uppland.
Jag är ingen curlande förälder utan bara en engagerad mamma som tycker det är roligt att ställa upp om jag kan.


Tryck här för att lyssna på inslaget!

Föräldrarna i Länna skola utanför Uppsala har en ovanligt aktiv föräldraförening. De inte bara spolar isbanan och fixar utflykter, fester och nya gardiner. Nu ska de också vara med och hjälpa till i klassrummet.

Linda Jüris är ordförande i föräldraföreningen:
- Ungefär som läxläsning hemma. Pedagogen är hela tiden där och det är hon som styr vårt arbete - eller vårt lyssnande.
Det är efter en engelsk modell de jobbar. På tre schemalagda timmar i veckan kan föräldrarna skriva upp sig för att vara med eleverna i mindre läsgrupper.
-Man har en uppgift, man är delaktig. Man kanske får sitta med fyra elever och titta och lyssna. Man får en inblick i verksamheten. Jag blev glad när föräldrarna kom med det här förslaget, säger rektorn Sofi Lundvall.
I den lilla skolan i Länna går bara 29 barn från förskoleklassbarn till treor. Länna skola har tidigare varit hotad av nedläggning, senast nu i vintras.
Att föräldrar ska engagera sig i skolan vill väl alla skolor - men var går gränsen för föräldramedverkan?
- Man gör det man ska i sin föräldraroll, men här har vi bestämt tillsammans att det är mycket bättre om man lägger den kraften för alla elever.
- Vad ska de inte göra?
- Inte ifrågasätta, det finns en massa saker. De får helt enkelt vänta på möjligheter att vara ett par extra ögon och händer. Jag tror att bara en större vuxennärvaro gör att det blir jättetryggt för barnen.

Tindra Hesthagen och Alfred Elinder går i ettan. De är också positiva:
- De hjälper oss när de går runt som lärarna. Med läsning.
- Mamma har redan varit det. Jag tycker det är väldigt bra att föräldrarna kommer och hjälper till. Man orkar inte med att man måste sitta och räcka upp handen och så tar typ lektionen slut och så tänker man "Ojojoj, jag kommer aldrig att hinna klart".

-Vad tänker man när det är ens egen föräldrer som är där?
- Då tänker man oj va kul, tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar